Salmoneloza

Salmoneloza este o boala produsa de orice serotip din genul Salmonella. Sindroamele clinice include enterocolita (75%), bacteriemie (10%), febra enterica (10%), infectie localizata in afara tractului gastrointestinal (5%) si starea de purtator asimptomatic. Agentul patogen invadeaza mucoasa intestinala, determinand un raspuns inflamator, citotoxic. Ulterior se poate produce diseminarea in circulatia general ape calea vaselor limfatice. Extinderea bolii depinde de doza infectanta si de mecanismele de aparare ale gazdei.

Este o boala usoara si se trateaza cu albastru de metilen sau tinctura de iod aplicate pe bube pentru a se usca dupa care se aplica un unguent, de regula Triplafavina. Odata ce au suferit aceasta boala porumbeii devin imuni la ea pentru restul vietii.

Curatirea si desinfectarea porumbarului, un tratament de min. 10 zile cu 6,5 mg Chloramphenicol N/1L apa + 3,5 mg Furazolidon/1L apa si 5 mg Rhonidazol/10L apa. Dupa tratament in timp de 2 saptamini vaccinarea tuturor cu Zosal T. Dupa 3 luni iarasi, iar dupa 6 luni iarasi.

aceasta poate fi intalnita sub mai multe forme,descrise in carti:
-forma LATENTA(ascunsa):se intalneste mai mult la adulti care sant numai aparent sanatosi ;infectia la acestia se banuieste numai in cazul imbolnaviri puilor din cuib; uneori in aceasta forma se poate constata lipsa poftei de zbor si tulburari de reproductie . in majoritatea cazurilor acesti porumbei sint purtatori si eliminatori de germeni;ei reprezinta un pericol permanent pentru restul efectivului pe care il poate contamina in intregime.
-forma INTESTINALA: porumbei afectati de aceasta forma prezinta :sete excesiva,diaree,depresie,care determina scaderea rezistentei organismului si a greutati corporale .fecalele isi pierd consistenta normala devenind apoase ,amestecate uneori cu spumozitati,au un miros respingator,iar culoarea este variabila de cele mai multe ori verzuie ,penele din jurul cloacei si cele din regiunea cozi sint murdarite cu fecale diareice
-forma ARTICULARA:este forma cea mai des intalnita cand boala evolueaza cronic .sint mai fregvent afectate articulatiile aripilor (in special a cotului) .articulatia este inflamata avand marimea unui bob de mazare si este dureroasa la palpare.in cazul paralizari aripilor uni sau bilateral,sant atinse in majoritatea cazurilor articulatiile castelor astfel ca porumbelul nu mai poate zbura .aripa afectata atarna putand atinge solul ,incercarile de apropiere sau lipire a aripilor de corp produc o durere vie . articulatiile degetetelor si ale calcaielor sint cel mai frecvent afectate ,in cazul paraliziei picioarelor,porumbelul se deplaseaza cu mare greutate ,are mersul teapan,schioapata.in cazul in care sant afectate ambele picioare ,porumbelul se deplaseaza ajutandu-se cu aripile
-forma CEREBRALA: apare foarte rar ,fiind o urmare a localizari infectiei in creier sau in urma imbolnaviri organului echilibrului din urechea interna ,se observa tulburari de echilibru caracterizate prin imposibilitatea mentineri directiei de zbor sau in timpul mersului.
-forma MIXTA:inseamna toate semnele intalnite in formele descrise mai sus.
-In formele acute si subacute ,moartea survine in 5-7 zile,iar in formele cronice in cateva saptamani.
-In concluzie,se va banui existenta salmonelozei in efectiv cand se constata urmatoarele semne:
-imposibilitatea zborului datorita “ologiri” aripilor consecutiv unor artrite;
-diaree
tulburari nervoase “nementinerea echilibrului,gesturi nervoase necontrolate”
-pentru aflarea diagnosticului cu precizie se va face de catre laboratoarele veterinare urmatoarele examene: 1 – izolarea microbului din cadavre sau de la porumbei in viata (din fecale sau din articulatia bolnava).
2-reactii serologice pentru care medicul veterinar va recolta singe de la porumbeii in viata ,dupa aproximativ 10-12 zile de la imbolnavirea lor.
Tratamentul se poate face cu “cloranfenicol racemic” sau “oxitetraciclina clorhidrica ” dupa recomandarea carti. dar curatenia si dezinfectia crescatoriei este principalul rival al salmonelozei care combate bacteria. numai bine si mult succes