Porumbelul

Porumbelul (Columba palumbus) este o pasăre din familia Columbidae. Este pasărea cea mai larg răspândită în Europa.

Porumbelul, cu cioc scurt, de talie mijlocie sau mica.

Corpul porumbelului are formă de fus, aerodinamică. Pe corp are pene, fulgi şi puf produse de piele. Penele au rădăcina înfiptă in piele.

Culoarea penelor difera dupa specie, de la simpla si uniforma pana la coloritul cel mai variat.Porumbeii traiesc in perechi si isi construiesc un cuib simplu, in care femela depune doua oua albe.Puii sant hraniti cu un lichid laptos secretat de gusa parintilor.Porumbelul este raspandit pe intreg globul.

Fulgii sunt mai scurţi, au axa mai flexibilă şi acoperă tot corpul.

Cele mai cunoscute specii sunt: porumbeii de stanca (Columba livia), stramosul porumbeilor de casa, porumbelul salbatic (Columbia oenas), raspandit in aproape intreaga Eurapa, porumbelul mare sau gulerat ( Columba palumbus), raspandit in Europa si in Asia de vest.

Porumbelul de casa ( Columba kivia domestica), specie domestica de porumbei (domesticirea a avut loc la sfarsitul neoliticului), care a dat nastere unui numar foarte mare si variat de rase.

Rasele de porumbei domestici se grupeaza in trei tipuri mari, corespunzator directiilor pentru care au fost selectionati: rase de carne (porumbelul roman, staner, lux, maltez florentin etc.), rase de zbor ( porumbelul tippler, zburator de Seghedin, zburator de Danzig, egri, zburator romanesc, ciungi de Ploiesti etc.), rase de ornament (porumbelul pescarus, oriental, german, vienez, chinezesc, paun, Maria Stuart, cap de maur, tobosar, gusat, gat-golas romanesc etc.)

Capul este mic, rotund, mobil şi are în partea anterioară ciocul format din maxilare alungite, fără dinţi şi acoperite cu materie cornoasă.

Porumbelul este o pasăre bună zburătoare. Zborul este înlesnit de oasele porumbelului, subţiri şi pline cu aer. Ele se numesc oase pneumatice.

Porumbelul se hrăneşte cu seminţe, pe care le apucă cu ciocul şi le înghite.

Porumbelul respiră prin plămâni, care sunt în legătură cu 9 saci aerieni de la care pronesc ramificaţii care ajung la oase.

Porumbeii trăiesc în perechi. Ei construiesc cuibul in care, după fecundaţia internă, femelele depun ouă. Acestea sunt clocite de amândoi, pe rând. Din ouă ies puii golaşi, neputincioşi, cu ochii închişi, care nu por zbura. Sunt hrăniţi cu un lichid alb, secretat de guşa porumbiţei, până când se pot hrăni singuri cu grăunţe.

Există diferite rase de porumbei : Voiajor, Cavaler, Coadă de Păun etc. Porumbeii domestici îşi au originea în porumbeii sălbatici.

Porumbelul simbolizeazã pacea interioarã, armonia si împãcarea. El poate fi interpretat ca expresie a Sfântului Duh.

Daca au conditii prielnice in orase pot trai pana la 10 ani.Porumbeii de curse care sunt mai bine intretinuti pot trai pana la 25 de ani.

Ca deosebire intre sexe femelele sunt mai mici iar capul masculilor este mai mare, mai impunator.

Inmultire:Daca nu intervine ceva cuplul format se pastreaza astfel toata viata.Puii ies din oua dupa 18 zilede clocit,sunt orbi si acoperiti cu un puf galben.Femela ii hraneste cu lapte,produs in gusa.I

Ambii parinti clocesc.